De Platoschool

De ongelofelijke geschiedenis van ‘De Platoschool’. Hoe een Amsterdamse basisschool met spirituele idealen werd aangeklaagd en uiteindelijk de deuren moest sluiten.

De platoschool

Yara Hannema is een kind van de Platoschool. Een Amsterdamse basisschool die in 1983 werd opgericht door mensen met bijzondere spirituele en filosofische idealen. De leerlingen leerden er ondermeer Sanskriet, Indiase dans en filosofie; met de bedoeling “het kweken van een hoger bewustzijn”. Zijn dit soort idealen een goede basis voor het onderwijs? Dertien jaar na de oprichting kwam de school in opspraak omdat kinderen er geslagen werden. Leraren werden hiervoor veroordeeld en uiteindelijk moest de school haar deuren sluiten.

In deze documentaire maakt Yara Hannema een reconstructie van de gebeurtenissen op de Platoschool met behulp van gesprekken met oud-leraren, leerlingen en haar ouders. Yara onderzoekt wat er mis is gegaan. Hoe kan een school die uit idealisme is gesticht zo ontsporen? Yara beschikt over een groot en rijk archief van video- en fotomateriaal die de kijker terugneemt naar de dagen van de Platoschool. Door te kijken naar de geschiedenis van de ontspoorde idealen van de Platoschool hoopt Yara met deze film ook bij te dragen aan het debat over ‘bijzonder onderwijs’ in Nederland. Is het wel zo’n goed idee dat iedereen in Nederland zijn eigen school kan oprichten?

vimeo-video-thumbnail

TV uitzending

Maandag 22 mei 2023, 22.10 uur, NPO2.

Vertoningen

6 oktober 2022: De Balie, Amsterdam.
8 oktober 2022: Beholders filmfestival, Veghel.
10 oktober 2022: Kargadoor, Utrecht.
13 oktober 2022: De Toneelschuur, Haarlem.
20 oktober 2022: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.
24 november 2022: Theater Elswout, Overveen

De pers over de Platoschool

Yara Hannema.

Yara InMedia is een Haarlems filmbureau, opgericht in 2008 door Yara Hannema (1983). Zij is een zeer bevlogen filmmaker uit Haarlem. Zij filmt mensen met een authentiek verhaal en weet hen op treffende, persoonlijke en open wijze in beeld te vatten. Vanuit nieuwsgierigheid onderzoekt ze hoe je de passie van ondernemers en hun verhaal in beeld kan vertalen, waarbij ze heilig gelooft in de kracht van film om een gevoel over te brengen.

Mijn missie is het laten zien van bedrijven en ondernemers die klaar zijn om hun echte verhaal naar buiten te brengen. En durven te zeggen: “Ja, hier staan we voor. Dit is wie we zijn en wat we doen.”

Nieuwsgierigheid is een belangrijk thema binnen de films van Yara InMedia. Echt willen weten hoe het zit. Doorvragen en mensen op hun gemak stellen, dat is de kracht van Yara InMedia.

Yara Hannema by Joyce Goverde-0724

Meer over deze documentaire

Deze productie kwam tot stand met steun van het CoBo fonds.
De Platoschool is een productie van Hollandse Helden in samenwerking met BNNVARA.

Crew
Regie Yara Hannema
Camera Rogier Timmermans
Geluid Bram Broers
Productie Amber Twigt
Montage Sonja ten Boom
Geluidsmixage Joost de Glopper
Kleurcorrectie Michiel Rummens
Online montage Jan Jaap Kuiper
Eindredacteur BNNVARA Sjoerd van den Broek
Producer BNNVARA Joyce van der Zalm
Producent BNNVARA Sander van den Eeden
Producent BNNVARA Albert Klein Haneveld
Yara-new-Logo-groen@3x

Verbinding.

Filmplannen bespreken? Bel gerust.
Wij werken vanuit Haarlem en omstreken.