Waarom maak je filmpjes? Wat vind je daar leuk aan? Het klinkt wel leuk, maar verander je daar nu echt de wereld mee?

Yara: ‘Misschien niet, maar wat ik wil, en film is gewoon een van de manieren, is verhalen vertellen die mensen raken, inspireren of anders laten denken. Misschien wil ik mensen wel blij maken en natuurlijk in eerste plaats mezelf. Want als ik blij aan een film begin komt dat ook echt zo over.’

Ja maar ondertussen maak je veel commercieel werk, daar zit toch geen inspiratie in, dat is gewoon reclame!

Yara: ‘Niet helemaal, want ik zoek altijd naar de verhalen die mij raken en die zijn overal, ook in commerciële bedrijven. Daar zitten ook bevlogen mensen. Maar ja, het gebeurt wel regelmatig dat bedrijven iets anders voor ogen hebben dan ik en dan moet je soms water bij de wijn doen. Gelukkig maak ik genoeg projecten waar ik helemaal vrij ben om te doen en laten wat ik wil.’

Ik snap het. Je bent nu bijna 8 jaar zelfstandig. Hoe is die weg verlopen?

Yara: ‘Met hoge pieken en diepe dalen, met ultiem kennismaken met mezelf, geleerd mijn hardheid los te laten en zachtheid toe te laten. Ik ben ontelbare keren op mijn bek gegaan, klanten boos gemaakt, mezelf boos gemaakt, maar het altijd weer goed gemaakt.

Geld verdiend, geld verloren, spullen gekocht en spullen gebroken. Ik ben te streng geweest en te soft geweest. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Duidelijk, je vindt jezelf wel heel wat he?!

Yara: ‘Hoe kom je daarbij? Dat valt wel mee hoor. Ik vind mezelf gewoon wat. Dat is ook wel eens anders geweest. Ik vind dat je zeker in werk jezelf behoorlijk serieus moet nemen met af en toe een dikke vette knipoog natuurlijk. Humor is voor mij heel belangrijk.

Ik heb wel het gevoel dat je graag erkenning wilt voor wat je doet?

Yara: ‘Fuck, wat kijk jij door me heen zeg! Ja dat is waar, ik wil zeker erkenning voor wat ik doe. Wie wil dat niet? Maar het mag niet ten koste gaan van je product.

Dat ligt op de loer, dat je mensen naar de bek gaat filmen omdat je denkt dat ze dat willen zien. Je moet altijd iets maken wat echt vanuit je hart komt, anders werkt het niet. De ene keer vinden mensen het leuk en de andere keer waait het als een laf briesje over. Dat is moeilijk, maar hoort erbij. Ik probeer niet afhankelijk te zijn van erkenning.’

Dat is mooi. Maak je het jezelf soms niet iets te moeilijk met constant filosoferen en analyseren van alles?

Yara: ‘Dat is de aard van het beestje. Ik word daar blij van. Ik sta altijd binnen vijf minuten met iedereen over de zin van het leven te praten, ook in de kroeg. Ik vind dat mooi. Iedereen heeft er wel een andere kijk op. Ik vind het gaaf om bewust te kijken naar de dingen die ik doe en die ik niet doe en het effect dat ik heb op andere mensen en zij op mij. Snap je? In het leven en dus ook in het werk draait het toch eigenlijk allemaal om relaties. Die met de klant, je geliefde, je vriendin, je moeder, je vader, nou ja je begrijpt het.’

Ja, ik begrijp het. Wat heb jij geleerd van relaties tot nu toe?

Yara: ‘Een hele hoop. Voornamelijk dat ik heb moeten accepteren dat iedereen anders tegen het leven aankijkt. Ook heb ik moeten leren loslaten.

Soms is echte liefde loslaten. Dat is niet makkelijk om te doen. Ik ben erg gewend om vast te houden en te sturen. Regisseur he?

Als kind deed je dat al. Toen moest je zusje meedoen in jouw toneelstukjes.

Yara: ‘Ja klopt, ik was erg bazig als kind en misschien nu nog, maar heb dat wel wat afgezwakt. Bazig zijn is willen controleren en dat komt voort uit angst.’

Dit was het interview. Ik vond het leuk.

Yara: ‘Ik ook, maar voortaan mag je wel iets lievere vragen stellen.’

Probeer je nou de interviewer te controleren? Je moet nog een hoop leren jij.

Yara: ‘Klopt!’

-----------------------------------------------------------------------------------

Geen blog missen? Stuur een mailtje naar: contact@yarainmedia.nl 
Wat werk zien van Yara? www.yarainmedia.nl/portfolio

Terug naar overzicht