Het is vandaag op de kop af een half jaar later dat we weer met elkaar praten. Er is veel gebeurd dit half jaar. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog geen rechte lijn zie in je leven?

Yara: "Uhm, jij mist niks he? Ja, klopt! Moet het altijd een rechte lijn zijn? Dat vind ik saai en daar leer je ook niks van. Als zelfstandige is het leren kennen van jezelf een must met alles wat je als eigen baas tegenkomt. Je moet het allemaal zelf doen en dus loop je regelmatig tegen jezelf aan. Ik vind dat ergens wel gaaf! Ik heb een hele hoop geleerd de afgelopen tijd en alles aangepakt wat er langs kwam en over veel zaken goed nagedacht en wat beslissingen genomen."

Kun je daar een voorbeeld van geven?

Yara: "Ja. Ik probeerde de laatste tijd helder te krijgen wat mijn kracht is in mijn werk. Zoals ze het noemen mijn: Unique Selling Point. En door daarachter te komen moet je keuzes maken en ook jezelf goed leren kennen. Ik weet dat mijn kracht echt ligt bij regie en het interviewen van mensen."

Storytelling op papier en op beeld. Echter het filmvak heeft zoveel meer facetten. Je moet wel iets loslaten om je te richten op hetgeen waar je goed in bent. Specialiseren is heel belangrijk voor mij.

 

Ga je dan een deel van je bedrijf loslaten ofzo?

Yara: "Nee, maar ik ga me meer richten op mijn talenten en als het kan de rest uitbesteden aan hele goede vakmensen in mijn omgeving. Wat ik het allerliefste doe, is de wereld rond om bijzondere mensen te interviewen. Mensen die je inspireren, je anders laten denken en je een boost geven het leven te leiden waar je blij van wordt. En daar wil ik veel meer tijd in steken."

Wil je een soort Oprah worden?

Yara: "Nou, Oprah laat mensen naar haar studio toekomen. Ik wil graag naar mensen toe. Ik wil duiken in iemand zijn wereld. Meelopen, kijken en heel veel vragen stellen. Eigenlijk doe ik dat natuurlijk al met het maken van diverse bedrijfsfilms en de 2minutefilms. Dat zijn een soort mini documentaires van mensen die doen wat ze leuk vinden."

Waarom komt die nieuwsgierigheid vandaan?

Yara: "Die zit gewoon in mij, denk ik. Ik observeerde altijd al mensen en wilden weten waarom. Maar ik moest eerst nog een lange weg gaan, om me te ontplooien. Ik was een heel verlegen kind, dat achter de rok van mijn moeder stond. Dat kun je je bijna niet voorstellen. Pas veel later op de middelbare school kon ik een beetje uit de schaduw kruipen. Daarom snap ik ook veel mensen die nog uit de schaduw moeten komen. Tijdens interviews gebruik ik die ervaring om mensen op hun gemak te stellen."

Dus je neemt je eigen ervaring mee?

Yara: "Ja, honderd procent. Je kan je eigen levenservaring niet NIET meenemen in je werk. Als zelfstandige gaan die zaken helemaal hand in hand. Alles wat je leert privé neem je mee in je werk. Dat geldt overigens voor iedereen. Want als je groeit als mens, groeit je bedrijf of je werk mee."

Het eerste half jaar van het jaar zit erop, wat staat er te gebeuren in het tweede half jaar?

Yara: "Best wel veel. Mijn documentaire Van 8 tot 88 gaat donderdag 8 september in première in de Pletterij. Dat is heel spannend. Daarnaast ben ik aan het praten met een productiemaatschappij over eventuele andere grotere plannen voor televisie en natuurlijk gaat mijn bedrijf gewoon door en last but not least gaat 2minutefilms een samenwerking aan met de Universiteit van Amsterdam (UVA). We gaan met een paar studenten Video CV’s opnemen en kijken of ze met een persoonlijk filmpje sneller die hele leuke baan vinden. Dat wordt gemonitord door de UVA en als het blijkt te werken, gaan we dit voor veel meer studenten doen."

Ik vind dat je heel goed bezig bent, Yara!

Yara: "Dank je wel, Yara."

 

Terug naar overzicht