Op 3 januari van dit jaar schreef ik een hoogstpersoonlijke brief aan ...mezelf. Nu de donkere dagen voor de kerst zijn aangebroken is het tijd voor introspectie oftewel naar binnen keren. Stil te staan bij het jaar 2017. Vandaag ontmoet ik filmmaker Yara Hannema, gewoon achter haar bureau. Ze heeft, zoals wel vaker, een uiterst aparte combinatie kleding aan. Drie stijlen door elkaar, een gat in haar broek en ongepoetste schoenen. Het zal wel horen bij haar creatieve imago, denk ik. Ze vraagt om een kopje thee en ik ga dit voor haar halen. Ze neemt een pepermuntje, rommelt wat in haar tas, smeert lippenbalsem op en wenkt me dat ze klaar is voor het gesprek.

Wat een jaar hé Yaar?

"Zeker, heel bijzonder. Ik heb echt super hard gewerkt en ongelofelijk veel mooie films gemaakt en ook nog een lange documentaire gemaakt, betaald. Dat is echt gaaf. Daar ben ik enorm trots op. Deze documentaire 'Boeren met Toekomst' gaat 8 december in premiere. Dat is spannend, want je hoopt dat mensen de documentaire net zo kunnen voelen zoals ik hem heb bedoeld. Verder hebben we met de crew van Yara InMedia een kort verhaal gemaakt van een arts die ouderspecialist is geworden. Via deze link kun je de film zien: https://vimeo.com/228037501 en wat ook heel mooi was om te doen de film voor de school De Parel. Daar mochten we twee dagen met kinderen optrekken die speciaal onderwijs nodig hebben. Check: https://vimeo.com/223164677  

En op het nippertje dit jaar ook een bijdrage kunnen leveren aan TEDX Haarlem. Eén van de talks ging over eenzaamheid en ik mocht Mevrouw van Huis van 98 jaar interviewen. Zij voelde zich regelmatig eenzaam. Het werd een ontroerend maar mooi filmpje. Kijk: https://vimeo.com/244365785

Zo, jij komt echt bij allemaal verschillende mensen. Heb jij wel eens medelijden met iemand die je interviewt?

"Een interview kan zeker raken. In mijn geval vaak achteraf. Bij mevrouw van Huis had ik eigenlijk helemaal niet zoveel emotie tijdens ons gesprek maar in de montage huilde ik tranen met tuiten. Het raakte me toen zij het had over eenzaamheid. 

Waarom? Omdat als iets je raakt dan betekent het dat iets in jou zich met het onderwerp verbind."

Euh..ik snap het niet. Verklaar jezelf nader.

"Je wordt alleen geraakt in dingen die voor jou een gevoelig onderwerp zijn. Een open wond kun je zeggen, een onverwerkt stukje verdriet, wellicht. De één moet huilen bij een film over een verloren liefde omdat hij dat herkent uit zijn eigen leven en ik moet huilen bij eenzaamheid. Ik herken dat gevoel heel erg. Ik heb een ongelofelijk leuk leven met heel veel mensen om me heen, maar ik heb ook momenten dat ik even geen aansluiting voel bij mezelf en anderen. Gelukkig zijn deze momenten steeds korter en zeldzamer, maar de herkenning is er."

Dat is een mooie denkwijze, Yara. Wat staat er verder nog op de planning?

"Ja, zoveel. Eindelijk is er een docu-serie van 6 afleveringen aan LINDA.tv verkocht. Met de titel De Verlaten Man. Hierin ga ik gesprekken aan met mannen die op een of andere manier zijn verlaten en daarover willen vertellen. En dankzij het grote doorzettingsvermogen en plezier van mijn collega Joren is 2minutefilms ook meer en meer aan het groeien. Er gebeuren echt veel mooie dingen waar ik hard voor heb gewerkt. Ik vind het mooi om te zien dat alles nu samenkomt en ik dingen mag maken en creëren waar mijn hart ligt."

Ik ben een beetje sprakeloos. Heb je nog wel een privé leven eigenlijk?

"Tja, eigenlijk op dit moment niet zo heel erg. Ik probeer volgend jaar daar wel echt meer balans in te vinden. Je kan niet alles hebben he?"

Echt wel.

"Ja, je hebt gelijk."

-----------------------------------------------------------------------------------

Geen blog missen? Stuur een mailtje naar: contact@yarainmedia.nl 
Wat werk zien van Yara? www.yarainmedia.nl/portfolio

Terug naar overzicht