Dit weekend las ik in NRC Handelsblad een column van Bas Heijne. Deze: https://www.nrc.nl/.../05/waarom-ik-zon-eikel-ben-a3954567 En dat deed mij verder peinzen over de eikel.

Laten we eerst eens bekijken waarom u en ik überhaupt iemand een eikel vinden? Of een lul? Een trut? Een bitch? Ik houd het in deze column even bij de eikels, maar vrouwen zijn ook af en toe eikels, maar dat is voor een volgende keer. De eikel laat jou vaak een eigenschap zien die je diep van binnen of ook wil of niet wil toegeven dat je die eigenschap zelf ook bezit. Ja mensen, niet meer en niet minder. U vindt iemand een eikel? Dan bent u zelf een eikel of u doet hard uw best geen eikel te zijn.

Ik heb jarenlang mensen een eikel gevonden die op zo’n nonchalante manier alles aangewaaid leken te krijgen. Waarbij het leven altijd goed ging. Alles ging ge-wel-dig. Gatver! Maar wat erachter zat is dat lekkere relaxte alles is goed leventje..dat wilde ik ook! Goed, vandaag de dag heb ik dat leventje waar ik vroeger niet tegen kon en als ik nu mensen ontmoet die zeggen dat het fantastisch gaat, voel ik geen ergernis. In tegendeel, ik voel herkenning.

Terug naar de eikel. Deze krijgt over het algemeen veel te veel aandacht. Doe je het goed, klaag je niet en maak je netjes je werk af dan zal niemand aandacht op je vestigen, echter de eikel is altijd onderwerp van gesprek. Bij de koffiemachine, op het toilet, op Twitter en in elke krant. De eikel krijgt de voorpagina. De brave huisvader misschien een klein kadertje in het bijgesloten magazine. We verbazen ons over de eikel omdat zijn gedrag ver van ons af lijkt te staan.

Maar waarom eigenlijk? De eikel verdient helemaal geen aandacht. Als de eikel genegeerd wordt dan zal hij zich snel realiseren dat met eikel-gedrag je geen aandacht krijgt en zal de eikel afdruipen. (Excuses voor deze nogal ranzige woordspeling).

De eikel krijgt dus veel te veel aandacht simpelweg omdat we geprogrammeerd zijn ons de irriteren, te verbazen en ons op te winden. Drama houdt ons op de been. En eerlijk is eerlijk het verbind ook nog eens. Want als we ergens hetzelfde over denken schept dat een band. Wat heeft de eikel nu weer gezegd? Nou ja! Dat is toch idioot. 

Het maakt de eikel niet uit of hij jou heeft meegenomen in het web van zijn ellende. De eikel zal in de ochtend de krant openslaan en lachen. Het is hem weer gelukt de voorpagina te halen. De eikel regeert. In de kranten en in veel gevallen helaas ook in landen.

Iedereen heeft regelmatig te maken met eikels. Werkgevers, klanten, broers, zussen, vaders, moeders, automobilisten etc etc etc…eikels eikels eikels. Voor de eikel wordt schreeuwerig gedrag beloond want aandacht, aandacht, aandacht. Maar wat we eigenlijk doen is hem bevestigen in zijn gedrag. Het enige dat de eikel echt de mond snoert is door de eikel compleet te negeren.

Ik zou graag willen pleiten om de leuke vader, die lieve moeder, die hardwerkende secretaresse en die begripvolle manager meer aandacht te geven! Het is veel knapper om echt aardig te zijn, te luisteren en er voor iemand te zijn dan eikel-gedrag te vertonen.

-----------------------------------------------------------------------------------

Geen blog missen? Stuur een mailtje naar: contact@yarainmedia.nl 
Wat werk zien van Yara? www.yarainmedia.nl/portfolio

Terug naar overzicht